Burkānu cepumi ir viegli pagatavojama ņamma, ko nākamajā meiteņu vakarā ar draudzenēm varēsi likt uz kārā zoba! :)
Nepieciešams:
·300 g burkānu
·200 g cukura
·200 g skāba krējuma vai sviesta
·vaniļa vai citrona miziņa
·kanēlis
·1 naža gals sodas
·2 - 3 glāzes miltu
1)Notīrītus burkānus smalki sarīvē.
2)Pieliek krējumu vai sviestu, cukuru, garšvielas, sodu un tik daudz miltu, lai veidotos ar tējkaroti uzliekama mīkla.
3)Mīklu vēsumā patur 1 stundu.
4)Tad liek uz ietaukotas plāts un cep.
Ēdīsim veselīgi!
Brokastis -svarīgākā ēdienreize
No rītiem ēd kā ķēniņš, pusdienās kā kungs, bet vakarā kā nabags – tā skan vecu vecā, gadsimtos uztura uzņemšanas formula. Brokastis ir svarīgākā ēdienreize dienā. Ļoti svarīgi ir pareizi sadalīt produktus pa ēdienreizēm. Ir nepareizi vismazāk ēst no rīta, bet visvairāk vakarā. Lai saglabātu ideālu svaru ēd ne retāk kā piecas reizes dienā!
Kāpēc? Kamēr guļam, organisms visu nakti čakli strādā. Tam jāpārpūlē litriem asiņu, lai apgādātu orgānus un smadzenes ar nepieciešamām uzturvielām, uzturētu stabilu ķermeņa temperatūru utt. Šim nolūkam tiek patērēts liels daudzums enerģijas, tāpēc no rīta nepieciešama papildu deva.
„Ja vēlies saglabāt ideālu svaru, ēdiet bez satraukuma, bet ne retāk kā piecas reizes dienā!” - apgalvo notievēšanas guru Džordžs Krūzs no Kalifornijas.
No rīta organismu gaida ilgstošs darbs, tāpēc brokastīs jāuzņem olbaltumvielas un vitamīni. Kalorijām bagātas un pilnvērtīgas brokastis cilvēkam palīdz sagatavoties dienas darbam.
Brokastu izlaišana vai ēdieni ar augstu ogļhidrātu saturu ir ātrākais veids, kā pieņemties svarā. Brokastīm jāveido 25 – 30 % no kopējās dienas devas.
Izvairies no šiem maizes izstrādājumiem: baltmaize, vafeles, rauga mīklas bulciņas, baltie rīsi, krusāni, vēja kūkas, kukurūzas pārslas.
Daži ieteikumi pareizam uzturam
Uztura režīms ir tas pamats, uz kura balstās Jūsu fiziska un garīgā veselība un kas nodrošina līdzsvaru Jūsu dzīvē. Ja uzturs nebūs pareizs, tad ne fiziskie vingrinājumi, ne atpūta nespēs saglabāt veselīgu ķermeni. Pilnvērtīgs uzturs ir vissvarīgākais nosacījums labas fiziskās veselības saglabāšanai. Centieni sasniegt fizisko līdzsvaru un vēlāk ideālu veselību jāsāk ar pareiza uztura izvēli.
·Ik dienu ir nepieciešama uztura dažādība.
·Samērojiet savu ēdienkarti ar fizisko aktivitāti, lai saglabātu optimālu svaru.
·Vairāk lietojiet graudaugu produktu.
·Vairāk augļu un dārzeņu.
·Lietojiet nedaudz eļļas, margarīna, sviesta un treknas gaļas.
·Mazāk cukura.
·Mazāk sāls.
·Vairāk šķidruma, īpaši ūdens.
·Lietojot alkoholu, ievērojiet mērenību un kvalitāti.
·Veselīgu uzturu ēdiet ar prieku.
Un jāpiebilst, ka veselīga un pareiza uztura tēma tika cilāta visos laikos…
·“Neskaties uz ēdienu un dzērienu, kas rosinātu ēst un dzert vairāk nekā pats vēlies” (Sokrats).
·“Diētiskie līdzekļi iedarbojas ilgi, zāles tikai īsu brīdi” (Hipokrats).
·“Ēdam, lai dzīvotu, nevis dzīvojam, lai ēstu” (Sokrats).
·“Ēdiet un dzeriet ar mēru” (Pitagors).
·“Barība cilvēka dzīvē nav augstākā balva, bet tā tomēr ir tas pamats, uz kura dzīves augstākās vērtības var iet zudumā vai arī uzplaukt” (Dr.med. M.Birhers-Benners).
Ir vērts padomāt!
IEPAZĪSTIES – HURMA
Gan jau kādreiz veikalā esi redzējusi hurmu. Barības vielu ziņā hurma neatpaliek no tādiem augļu pasaules «titāniem» kā vīģes un vīnogas. Šos koši oranžos augļus pie mums var iegādāties visu ziemu. Garšo labāk, nekā izklausās. Ir vērts pamēģināt! :)
To sastāvā ir cukuri (galvenokārt glikoze, fruktoze), organiskās skābes (citronskābe, ābolskābe u.c.), kā arī olbaltumvielas, pektīnvielas, proteīni, daudz bioloģiski aktīvu makroelementu un mikroelementu (varš, magnijs, dzelzs, kālijs, jods, leikoantocianidīni, karotinoīdi, askorbīnskābe) un citas mūsu platuma grādos nepieciešamas vielas.
Glābiņš slimai sirdij Par cukuriem, ko satur hurma, īpaši jāstāsta. Tie veido ceturto daļu no augļa masas un ir ļoti noderīgi sirds slimniekiem, jo labi baro sirds muskuļus un vienlaikus strauji nepalielina glikozes daudzumu asinīs, kā tas mēdz būt ar rafinēto cukuru. Ne tikai sirds slimniekiem, bet arī tiem, kas lieto urīndzenošus līdzekļus un tādējādi zaudē daudz kālija, derīgi zināt, ka šo mikroelementu organismā var papildināt bez ķīmisku zāļu lietošanas, ja ēdienkartē kopā ar hurmu iekļaus aprikozes un ābolus. Vienlaikus hurmai pašai piemīt arī urīndzenošas īpašības, kas īpaši noder, ja sirds slimību gadījumā pret ķīmiskiem preparātiem izveidojies pieradums. Tādā gadījumā ieteicams 3 – 4 reizes dienā notiesāt pa vienam hurmas auglim un uzdzert virsū 100 g karsta piena. Efekts sajūtams jau otrajā dienā!
Kas jāzina iepērkoties Ja hurmas mīkstums pilnīgi ienācies, tas ir pusšķidrs, želejveida. Glabāšanas un transportēšanas vajadzībām augļus parasti novāc vēl negatavus. Tādiem ir izteikti savelkoša garša, tāpēc, lai tie ienāktos un būtu mazāk savelkoši, hurmu uzglabā labi vēdināmā, tumšā (bet ne sausā) telpā. Minēto piegaršu var arī mazināt, ja hurmu vienu dienu patur siltā ūdenī (30 – 40° C), kas izvelk tanīnus. Ir paņēmiens, kad šos augļus uz kādu laiciņu ievieto ledusskapja saldējamā kamerā vai ziemā izliek uz balkona vai lodžijas, jo tas arī mazina tanīnu saturu. Pērkot hurmu, ieteicams izraudzīties košas krāsas augļus ar mīkstiem sāniem. Galvenā uzmanība jāpievērš augļa kātiņam – tam tāpat kā lapām, ja tādas ir klāt, jābūt pavisam sausam.
Hurma tautas medicīnā Tautas medicīnā to lieto kā diurētisku līdzekli un pie hipertonijas, ārīgi – pie furunkuļiem, brūcēm (svaigu augļu mīkstumu bez sēklām) un asiņošanām (sausu lapu pulveri). Noder vairogdziedzera slimību gadījumā (jo satur dabisko jodu), kā diētisks produkts pie dažādām gremošanas orgānu saslimšanām, kā spēcinošs līdzeklis pēc pārciestām slimībām. Augļu sula ir baktericīdi aktīva. Pret klepu un bronhītu augļus ēd 2 – 3 reizes dienā. Dziednieciskā nolūkā 5 g hurmas augļu kātiņu vāra 1,5 glāzēs ūdens 10 minūtes un ļauj iestāvēties 1 stundu. Lieto pret žagošanos un urīna nesaturēšanu naktī.
Kulinārais lietojums Bijušās PSRS teritorijā hurmu lieto svaigā veidā, kamēr franču kultūras zemēs no tās gatavo karstos saldos ēdienus, karsējot ūdens peldē, jo tādējādi augļi zaudē tiem raksturīgo savelkošo garšu. Hurmu var kaltēt, no tās iegūst gardus liķierus, pastilas, džemus. Lūk, dažas ēdienu receptes!
Hurma ar bezē un mandeļu «vāciņu» Ņem 4 augļus, nomazgā, nožāvē, nogriež augļkātiņus, pārgriež uz pusēm. Ar mikseri saputo 2 olu baltumus, pakāpeniski tiem pievienojot 4 ēdamkarotes cukura, un kuļ, kamēr cukurs pilnīgi izkusis. Ieliek hurmas augļu pusītes cepeškrāsnī, uzkarsē līdz 200° C, tad ar konditorejas spiedi uzspiež vai vienkārši ar karoti uzliek uz augļiem saputoto olbaltumu, pārkaisa ar kafijas dzirnaviņās samaltām 2 ēdamkarotēm mandeļu, cep 5 minūtes.
Parfē ar hurmu un meloni Tā kā ievestos citrusaugļus mēdz apstrādāt ar spēcīgām ķimikālijām, tad ļoti rūpīgi ar suku un trauku mazgājamo līdzekli nomazgājiet 4 citronus, līdz to miziņa sāk «brīkšķēt», tad nožāvējiet un uz smalkas rīves norīvējiet no mizas dzeltenumu. No citroniem izspiediet sulu. Citā traukā ielaidiet 4 olu baltumus un saputojiet tos ar mikseri, pamazām pievienojot tiem 8 ēdamkarotes cukura. Kad cukurs izkusis, pievienojiet 2/3 daļas no sarīvētās citronu miziņas un lēnām, uzmanīgi pielejiet 3/4 daļas citronu sulas. Nelielā ūdens daudzumā uzbriediniet 1 ēdamkaroti želatīna, tad to, sildot uz uguns, bet neuzvārot, uzmanīgi izkausējiet. Tievā strūkliņā ielejiet želatīnu saputotajā olu baltuma masā, to nepārtraukti maisot. Tad masu ielejiet apaļā formā, kas pirms tam izskalota ar vēsu ūdeni, un uz 3 stundām ielieciet ledusskapī. Nomazgājiet, pārgrieziet 2 hurmas augļus, izņemiet sēkliņas un izberziet augļus caur sietu, piejauciet atlikušo citrona miziņu un sulu. 1 vidēju meloni nomazgājiet, pārgrieziet un, nogriežot mizu, sagrieziet nelielos gabaliņos. Izņemiet no ledusskapja formu ar parfē masu, dažas sekundes paturiet trauku karstā ūdenī, lai masa vieglāk atdalītos no sieniņām, tad apmetiet to uz šķīvja. Uzberiet virsū melones gabaliņus un līdzās novietojiet hurmas biezeni.
Hurmas un marakujas šerberts Ņem 1 veselu un 1/4 daļu glāzes ūdens, pielej 1 citrona sulu un 7 ēdamkarotes cukura, izkausē cukuru, uzvāra, pavāra 5 minūtes, ļauj sīrupam atdzist. Hurmu notīra, sagriež, izberž caur sietu. Marakuju notīra, pārgriež, ar karotīti izņem viduci, pārējo sajauc ar hurmas masu. Pie augļu pirē pieliek 3 ēdamkarotes aprikožu liķiera un pagatavotā citronu sīrupa, visu ieliek metāliskā traukā, ievieto ledusskapja saldējamajā kamerā un ļauj, lai 1 stundu sasalst līdz puscietam stāvoklim. Tad saputo 1 olas baltumu ar 1 ēdamkaroti vaniļas cukura, līdz veidojas blīvas putas, tās iejauc aukstajā augļu masā un liek saldētavā, lai pastāv vēl 1 stundu. Pasniedz saldējuma traukos.
Plovs ar hurmu un citiem augļiem Veselu jēra gaļas krūts gabalu (ap 1,25 kg) apcep, tad izņem kaulus, sadala, pieliek piparus, sāli un nelielā daudzumā buljona sutina gatavu. Sutināšanas laikā pievieno šķipsniņu ķimeņu, 1 sagrieztu un uz pannas apceptu sīpolu, 200 g hurmas augļu, 200 g aprikožu, 200 g rozīņu, kā arī 200 g notīrītu un atsevišķi izvārītu ēdamo kastaņu. Atsevišķi novāra rīsus, tos novieto uz šķīvja apakšā, virsū liek sutināto jēra gaļu ar augļiem, pārlej ar vairākām karotēm kausēta sviesta un pārkaisa ar kanēli.